Споделете:
ИСТОРИЯ

През 50-те, когато Турция е едва в началото на индустриализацията, Вехби Коч, основателят на холдинга „Коч“, търси основен продукт, който да привлече капитали в Турция. Според условията в Турция по онова време, подписва договор за партньорство с Bejerano, опитно предприятие в тази област, за инвестиране във фабрика за доматено пюре и консервирани храни. Името на основаната през 1954 г. компания е ВЕКО – по първите букви на Bejerano и Koç, но условията в страната спъват започването на работата.

При възникването на възможност за разпространение на крушки General Electric през онези години името на компанията се променя на Веко Ticaret A.S. По този начин, с установяването на система от търговци в Анадола за пръв път, Вехби Коч получава възможност да доставя продуктите Arçelik в домовете на клиентите.

С прехвърлянето на доставките на Arçelik в Атилим през 1977 г. Beko Ticaret придобива достатъчно опит и започва продажба на бяла техника с марка Веко в Турция през 1983 г.

Тъй като групата за стоки за дълготрайна употреба на холдинга „Коч“ насочва дейността си към задграничните пазари през 1990 г., Веко се превръща в експортна марка.

В резултат на преструктурирането на групата за дълготрайни стоки на холдинга „Коч“, към 2000 г.  Веко излиза от сдружението Веко Ticaret A.S. и влиза в групата Arçelik A.Ş. заедно с търговската марка Arçelik.

Като първа износна търговска марка за бяла техника в Турция ВЕКО цели световна известност. Заедно с успеха на турския и международен пазар в началото на 90-те години марката ВЕКО става част и от ежедневието на над 280 милиона души в над 100 страни. Днес някъде по света се продава продукт ВЕКО на всеки две секунди. За повече информация вижте www.arcelikas.com.tr.

За повече информация посетете www.arcelikas.com.tr